Krijg je stress bij het idee van een nieuwe website? Dat is helemaal niet nodig. Vermijd onderstaande fouten, en jouw websiteproject loopt gegarandeerd op rolletjes.
Veelgemaakte fouten bij het kiezen van een website – Inhoudstafel
Fout 1: de voorbereiding overslaan
Om een website te kunnen maken, zijn er een aantal bouwstenen nodig: foto’s van je team, teksten over je bedrijf, je logo, je bedrijfskleuren. Heb je die zaken al klaarliggen? Perfect! Dat scheelt een paar weken in de planning. Moet je nog een fotosessie organiseren? Een copywriter zoeken? Houd daar dan rekening mee. Vraag me gerust om een lijstje met dingen die jij al kunt voorbereiden. En als je dat wil, zorg ik meteen ook voor de juiste tekst en foto’s.
Fout 2: de verkeerde bril opzetten
Wanneer je denkt aan je nieuwe website, vertrek je vaak vanuit jezelf: wat vind ik mooi? Misschien laat je je zelfs leiden door de concurrentie: wat hebben zij dat ik ook wil? Dat is een veelvoorkomende fout. Staar je niet blind op anderen. Je weet niet op basis waarvan zij bepaalde keuzes hebben gemaakt. Vaak worden fouten van concurrenten gewoon overgenomen omdat niemand ze in vraag stelt. De enige juiste bril om op te zetten, is die van je klant. Wie is je webbezoeker? Wat komt die zoeken op je website en hoe kun je dat zo goed mogelijk presenteren? Met dat uitgangspunt kan je website niet mislukken.
Fout 3: geen onderhoud voorzien
Heel wat agentschappen en webbouwers leveren een website af en trekken er dan hun handen vanaf. Ze hebben geen zin in de telefoontjes wanneer er iets misgaat. Maar een website is als een auto. Er moet regelmatig onderhoud aan gebeuren, of hij rammelt uit elkaar. In het geval van WordPress moet iemand de plug-ins updaten. De beveiligingscertificaten kunnen vervallen als je ze niet op tijd vernieuwt. Kun je dat allemaal zelf? Perfect, dan mag je dit puntje overslaan. Klinkt dit als Chinees? Vraag dan naar een onderhoudscontract. Voor een kleine vaste kost brengt je webbouwer alles voor jou in orde achter de schermen.
Fout 4: je laten misleiden qua prijs
Wat is een realistisch tarief voor een nieuwe website? Dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden, en sommige leveranciers maken daar misbruik van. Ze halen je binnen met een lage prijs, maar verstoppen hun kosten in de kleine lettertjes. Vraag daarom altijd goed naar het totale kostenplaatje van het project: de eenmalige opstart, de jaarlijkse abonnementskost en de tarieven voor support, domeinnaam, hosting én het onderhoud. Met andere woorden: zorg dat je geen appelen met peren vergelijkt. Eis van elke partner totale transparantie. Mijn prijzen staan trouwens gewoon op mijn website.
Fout 5: niet weten wat je nodig hebt
Maak een lijstje met wat je wenst qua functionaliteiten. Zo vermijd je verrassingen achteraf. Stel dat je een offerte vraagt voor een simpele website, maar achteraf beseft dat je een webshop nodig hebt, of een versie in vier talen. Zoiets gooit heel je planning en je budget in de war. Een goede webbouwer vraagt door aan het begin van het project en begeleidt je doorheen de verschillende keuzes. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.
Fout 6: je laten gijzelen
Zorg dat je altijd de eigenaar blijft van jouw website. Vraag dus aan je webbouwer om jou voldoende rechten te geven zodat je overal aankunt. Bij een conflict met je leverancier wil je niet buitengesloten worden van je eigen website. Een tweede tip: laat je website bouwen in een systeem dat eventueel nog door iemand anders beheerd kan worden (een CMS). Als je webbouwer de website zelf heeft geprogrammeerd in code, bestaat de kans dat niemand anders er zijn weg in vindt of de website wil overnemen. Let bovendien op met nieuwe, onbekende websitetools: soms gaan ze overkop of worden ze niet meer ondersteund. Laat je website dus bouwen in een systeem dat zijn waarde al bewezen heeft, zoals WordPress.
Kies iemand die je vertrouwt
Laat je website maken door een webbouwer waarop je kunt rekenen. Iemand die je beschermt tegen bovenstaande fouten en bereikbaar is wanneer je vragen hebt. Kies bovendien een persoon die met je meedenkt.
Een goede partner zorgt dat je website de juiste bezoekers aantrekt én meegroeit met je bedrijf, zodat je online succes niet gaandeweg uitdooft. In het ideale geval krijg je ook advies over bloggen, SEO, sociale media en andere manieren om je website te promoten. Wil je graag eens met mij overleggen om te zien of er een klik is?
Boek dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in. Ik beantwoord graag al je vragen. Zo kun jij straks zeggen “Mijn website laten maken? Dat was een fluitje van een cent!”