SEO-checklist voor je website

mrt 2023

SEO: je weet dat je ermee bezig zou moeten zijn, maar het klinkt zo ongelooflijk ingewikkeld. Herkenbaar? Speciaal voor jou maakte ik een SEO-checklist voor je website, in mensentaal.

Wat is SEO?

SEO of search engine optimization is een overkoepelende term voor alle handelingen die je uitvoert om je website hoger te doen scoren op de resultatenpagina’s van zoekmachines. De meest gekende zoekmachine is Google, gevolgd door Bing en Yahoo. Een leuk weetje: in China gebruikt men liever Baidu en in Rusland Yandex. Zoekmachines werken allemaal ongeveer op dezelfde manier.

Waarom is SEO belangrijk?

Een zoekmachine als Google wil het meest relevante resultaat tonen voor elke zoekopdracht, bijvoorbeeld wanneer iemand zoekt naar webdesign in Antwerpen. Wil je dat jouw website voor een bepaalde zoekopdracht als eerste naar boven komt? Dan moet je de zoekmachine een handje helpen – of die toch tenminste niet belemmeren in zijn zoektocht. Daarom is het goed om te weten hoe zoekmachines eigenlijk werken.

Hoe werken zoekmachines?

Crawlers zijn stukjes software die het internet 24/7 doorzoeken. En dat is een hele klus, want er komen elke dag nieuwe pagina’s bij. Deze crawlers (ook spiders of bots genoemd) volgen elke link die ze kunnen vinden tot ze op een webpagina uitkomen. Vervolgens slaan ze de HTML-versie van die pagina op in een enorme bibliotheek: de index. In die databank gaat een zoekmachine zoeken naar het perfecte antwoord op een bepaalde vraag.

Wat zijn rankingfactoren?

Zoals gezegd, is het de missie van Google om het beste resultaat te tonen voor elke zoekopdracht. Daarom rangschikt een ingewikkeld algoritme alle beschikbare informatie bliksemsnel volgens relevantie. Er zijn meer dan 200 factoren die bepalen in welke volgorde zoekresultaten worden getoond. Sommige rankingfactoren zijn bevestigd door Google, anderen zijn speculatie. Bedrijven proberen zich voortdurend naar de eerste plaats van Google te wurmen door het algoritme te misleiden. Daarom worden de factoren bewust niet allemaal openbaar gemaakt.

Waarom je beter wegblijft van SEO-gesjoemel

Probeer Google niet te slim af te zijn. Heel wat zelfverklaarde SEO-experts beweren dat ze een manier hebben gevonden om het algoritme te misleiden. Die zogeheten black-hat SEO-technieken werken even, totdat Google ze opmerkt. Bij een volgende update van het algoritme word je dan genadeloos afgestraft: je dondert naar beneden in de zoekresultaten of verschijnt helemaal niet meer. Laat je dus niet verleiden tot valsspelen. Het is beter om gestaag maar veilig aan je SEO te timmeren.

Gebruik deze SEO-checklist voor je website

Het heeft geen zin om te gaan speculeren naar alle SEO-factoren. Het enige dat je met zekerheid weet, is dat Google je beloont voor drie dingen: ten eerste dat je website gevonden kan worden door crawlers, ten tweede dat de informatie duidelijk is voor zoekmachines en ten derde dat de ervaring positief is voor de lezer. Het slimste is dus om daarmee aan de slag te gaan. Vandaar dus deze SEO-checklist voor je website.

Tip 1: maak je website vindbaar voor crawlers

Je weet nu dat alles begint bij de crawlers. Kunnen zij je pagina niet vinden? Dan verschijn je niet in Google.

  • Zorg dat de deur open staat
    Er bestaan technische manieren om tijdelijk of permanent tegen crawlers te zeggen ‘Hey, deze pagina hoef je niet te bezoeken’. Verschijn je niet in de zoekresultaten? Vraag dan eens aan je webdeveloper om de no index tags en de txt file te controleren. Misschien staat de deur gewoon niet open en kunnen de crawlers niet binnen.
  • Leg voldoende links
    Crawlers kunnen een pagina alleen vinden als er een link naartoe ligt. Probeer dus voldoende links te voorzien naar elke pagina. Leg interne links van je homepagina naar je belangrijkste pagina’s op je website. Probeer ook externe links van andere bronnen naar je website te krijgen, zoals een vermelding van je URL in de Gouden Gids en op de profielen van je sociale media. (Opgelet: geen links aankopen of ruilen!)

Tip 2: maak de informatie scanbaar voor zoekmachines

Omdat zoekmachines de meest relevante webpagina bovenaan willen zetten, is het logisch dat ze snel willen kunnen zien waar je pagina over gaat. Maak je website dus scanbaar:

  • 1 pagina = 1 onderwerp
    Google ziet geen websites, maar losse pagina’s. Zorg dus dat elke pagina over 1 bepaald onderwerp gaat. Zo komt de inhoud perfect overeen met wat iemand zoekt. Het onderwerp van die pagina is dan ook meteen het belangrijkste keyword. Een voorbeeld: deze pagina is geoptimaliseerd voor de term ‘SEO-checklist voor je website’.
  • Zet keywords op de juiste plaatsen
    De beste plaatsen om je keyword te vermelden is in de titel, in een van de subtitels, in de URL, in de eerste paragraaf van je tekst, in je SEO-titel en in je metadescription. Dat zijn de plaatsen waar Google en je bezoeker gaan kijken om in te schatten waar je tekst over gaat. Voor bonuspunten mag je het keyword ook vermelden in de doorlopende tekst, maar overdrijf niet. Gebruik de gratis content checker van Yoast voor een laatste controle.

Tip 3: maak de ervaring aangenaam voor de lezer

Het is niet voldoende om mensen naar je pagina te lokken. Ze moeten er ook vinden wat ze zoeken. Verlaten bezoekers meteen je website? Dan wijst dat op een slechte ervaring, en dat zal Google afstraffen.

  • Controleer de gebruiksvriendelijkheid
    Google beoordeelt je website ook op technische factoren. Hoe lang duurt het voor een pagina geladen is? Is de connectie wel beveiligd met HTTPS? Is je website even duidelijk op een smartphone als op een computer? Dat zijn allemaal technische SEO-factoren die je positie in de zoekresultaten kunnen beïnvloeden. Een account in Google Search Console helpt je om het overzicht te behouden.
  • Maak de inhoud relevant
    Zorg dat de inhoud van de pagina het best mogelijke antwoord geeft op een bepaalde vraag. Het heeft geen zin om een pagina te optimaliseren voor de term ‘goedkope kapper’ als je niet goedkoop bent. En keyword stuffing – een pagina volproppen met een keyword zonder voor de rest waardevolle inhoud te publiceren – is ook niet meer van deze tijd.

Conclusie:

Eigenlijk is SEO dus niet zo intimiderend als je zou denken. Het komt er gewoon op neer om de missie van Google te respecteren: maak je informatie zo toegankelijk en nuttig mogelijk. Deze SEO-checklist voor je website gebruiken is al een goed begin. En wees gerust: je hoeft niet élke pagina te optimaliseren. Het is trouwens onmogelijk om met elke pagina hoog te scoren in de zoekresultaten. Staar je dus niet blind op SEO, maar probeer je website gewoon relevant en gebruiksvriendelijk te maken met je klant in het achterhoofd. Dan komt de rest vanzelf.

Kies een webbouwer die met je meedenkt

Ben jij toe aan een nieuwe website? Vertrouw het project dan toe aan iemand die het grote plaatje ziet: niet alleen de code, maar ook de marketing en strategie. Wil je graag eens met mij brainstormen over jouw websiteproject? Of heb je nog vragen over deze SEO-checklist voor je website? Vraag dan gerust een kennismakingsgesprek aan. Ik sta je graag te woord.

Ja ik wil mijn website naar een hoger niveau tillen!

Johnny Berghmans iThink webdesign

Mail of bel me voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Druk op één van de knoppen onderaan.

info@ithink.be
+32 495 21 20 19