Iedereen leest je website anders. Wat voor de ene persoon irritant is, vindt de andere geweldig. Hoe houd je dan al je websitebezoekers tevreden? Ik vond het antwoord in het boek Omringd door idioten.
Waarover gaat het boek Omringd door idioten?
Een waarschuwing: eens je de bestseller Omringd door idioten gelezen hebt, zie je de wereld door een andere bril. In het boek legt wetenschapper Thomas Erikson uit dat de mens 4 soorten gedrag kan vertonen: rood, groen, blauw en geel. Iedereen heeft alle kleuren in zich, maar niet in dezelfde verhouding. De meeste mensen hebben dus een overheersend gedragspatroon, oftewel een dominante kleur.
Rood: de gedreven leider
Je hebt van die mensen voor wie het allemaal niet snel genoeg kan gaan. Ze laten je geen zin afmaken en trommelen ongeduldig met hun vingers op tafel tijdens een vergadering. Dat kan irritant zijn, maar tegelijk zijn het ook de personen die knopen durven doorhakken terwijl anderen eindeloos voor- en tegens blijven afwegen. Rode mensen zijn leidersfiguren die succes boeken — soms ten koste van anderen.
Geel: de vrolijke creatieveling
Dan heb je de enthousiaste creatieveling. Die heeft geel als dominante kleur. Deze mensen maken snel vrienden en staan graag in de belangstelling. Heb jij ook zo iemand in je vriendenkring die je enthousiast kan krijgen voor eender wat? Die positieve energie werkt aanstekelijk, maar kan ook weerstand oproepen. Sommige mensen vinden het gele type te luid of te aanwezig. Gele mensen zijn vaak vrolijk, maar niet erg punctueel.
Blauw: de kritische analyticus
Is er ergens een fout? Dan heeft de blauwe ze gezien. Deze personen zijn gestructureerd en nauwgezet. Ze houden van feiten en betrouwbaarheid. Het moet juist zijn. Die drang naar kwaliteit, structuur en perfectie is heerlijk efficiënt of irritante muggenzifterij, afhankelijk van wie je het vraagt. Blauwe personen zijn bovendien geen tafelspringers. Ze blijven liever op de achtergrond en houden niet van aanstellerij.
Groen: de voorzichtige teamspeler
De groene is de bewaker van het evenwicht, en meegaand van nature. Er is niets dat deze persoon erger vindt dan conflicten. Groene mensen zijn vriendelijk en plaatsen het belang van de groep voorop. Ze houden van kalmte, rust, routine en voorspelbaarheid. Hierdoor schuwt de groene risico’s, en dat kan vermoeiend zijn. Als je verandering te snel doorvoert zonder voldoende overleg, kan een groene hierop blokkeren.
“Wat heeft dit nu te maken met mijn bedrijf?”
Eens je de kleurentypes kent, zie je ze overal. Plots snap je waarom Ilse van de boekhouding en Steven van de sales niet door één deur kunnen. Maar tegelijk snap je ook waarom die ene klant niet op jouw offerte is ingegaan. Wie de types kent, kan er rekening mee houden. En nee: dat is geen manipulatie, maar een vorm van dienstverlening. Je behandelt de 4 types zoals zij behandeld willen worden.
Wat de 4 kleuren willen op je website
De 4 kleuren bevinden zich op twee assen: de ene as loopt van taakgericht naar mensgericht en de andere van direct naar indirect. Wie veel rood of blauw in zich heeft, is taakgericht. Groene en gele mensen vinden relaties dan weer belangrijker. En terwijl blauwe en groene mensen voorzichtig zijn, gaan rode en gele personen graag op hun doel af. Eens je die behoeftes begrijpt, kan je erop inspelen op je website.

Rode mensen willen snel kunnen beslissen
Een rode persoon hoeft meestal niet lang na te denken over een beslissing. Meer nog, traagheid werkt bij deze mensen als een rode lap op een stier. Wil je dit persoonlijkheidstype als klant? Maak het dan mogelijk om meteen te kopen. Voorzie bijvoorbeeld een actieknop bovenaan de pagina. En optimaliseer de snelheid van je website. Want een rode wacht niet tot een trage pagina geladen is.
Inspireer gele klanten met je verhaal
Geel is een gevoelsmens die aankopen doet op basis van buikgevoel. Technische specificaties zijn minder belangrijk. Dit gedragstype laat zich graag meeslepen in een mooi verhaal. Vertel jij op je website vol passie over je product, met inspirerende foto’s en een zinnenprikkelende vormgeving? Dan krijg je de gele mee. Gele mensen houden ook van trends en innovatie. Ze vervelen zich snel, dus woorden als ‘nieuw’ en ‘net binnen’ vangen hun aandacht.
Help de blauwe klant met feiten en data
Blauwe klanten zijn kritisch van nature en nemen niet graag overhaaste beslissingen. Ze moeten eerst de voor- en nadelen op een rijtje kunnen zetten. Deze mensen zijn bovendien allergisch aan onbewezen claims, onduidelijkheid en gebakken lucht. Voorzie op je website dus feiten, objectieve data of zelfs lijstjes, checklists en cijfers. Zeg eerlijk wat je wel en niet hebt. Zo win je het vertrouwen van deze kritische consument.
Stel de groene gerust met duidelijkheid
Ik zei het al: groene mensen houden niet van verandering. Ze aarzelen vooraleer ze tot een aankoop overgaan. Ze vragen zich af: wat als ik het niet goed vind? Kan ik nog terug? Kan ik dit bedrijf wel vertrouwen? Deze klanten moet je geruststellen met getuigenissen, reviews, een goede dienst na verkoop, transparantie en een menselijke uitstraling. Vertel duidelijk wat er gebeurt bij elke volgende stap, zodat niets aanvoelt als een verrassing.
De zin of onzin van Omringd door idioten
Wanneer ik vertel over de kleurentheorie, ook wel het DISC-model genoemd, reageren toehoorders verdeeld: ze zijn dolenthousiast of ze wijzen het idee volledig af. Sommige mensen trekken de wetenschappelijke betrouwbaarheid van Omringd door idioten in twijfel. Mijn advies? Vorm je eigen mening. Probeer het uit en speel ermee. Je weet nooit of het je verkoop verhoogt omdat je klanten zich meer begrepen voelen.
Graag een webbouwer die meedenkt?
Zoals je ziet, komt er meer kijken bij het maken van een website dan gewoon techniek. Daarom is het belangrijk om een webbouwer te hebben die niet alleen sterke code schrijft, maar ook interesse heeft in marketing en consumentenpsychologie. Zoek jij nog een websitepartner die met je meedenkt? Stuur me dan een berichtje voor een kennismakingsgesprek.