Kan je blogs door ChatGPT laten schrijven?

feb 2025

Blogs zijn een waardevol, maar tijdrovend onderdeel van je marketing. Met de opkomst van AI krijg ik vaak de vraag: “Kan je blogs door ChatGPT laten schrijven?” Ik geef je graag mijn advies én enkele waardevolle tips.

Kan je blogs door ChatGPT laten schrijven?

Blogs blijven ook in 2025 nog een sterk marketingkanaal. Het nadeel is wel dat het schrijven ervan veel tijd in beslag neemt. Met de komst van tools als ChatGPT vraag je je ongetwijfeld af of het niet makkelijker kan. En ja, AI kan zeker een deel van het blogproces makkelijker maken. Het is daarbij wel belangrijk om beginnersfouten te vermijden en de kwaliteit van je teksten te bewaken. Want anders zouden je blogs wel eens je reputatie kunnen ondermijnen. En dat is net het omgekeerde van wat je wil bereiken.

Als je niet heel duidelijk formuleert wat je

verwacht, denk je achteraf:

“Dit had ik beter gewoon zelf gedaan”.

Hoe werkt ChatGPT eigenlijk?  

Voor het schrijven van teksten denk je waarschijnlijk in de eerste plaats aan ChatGPT. In die tool geef je een opdracht (een ‘prompt’), en krijg je een antwoord in de vorm die jij kiest. Je kan zo – in theorie – volledige blogs door ChatGPT laten schrijven. Maar de kwaliteit van het resultaat hangt samen met de volledigheid van de instructies die jij ingeeft. Zie AI dus als een jobstudent. Als je niet heel duidelijk formuleert wat je verwacht, denk je achteraf: “Dit had ik beter gewoon zelf gedaan”. Samengevat: rommel in, rommel uit.

Kan je zien dat iets met ChatGPT geschreven is?

Het slechte nieuws: wie wat ervaring heeft, kan AI-geschreven teksten er zo uitpikken. Als een tekst heel algemeen is, geen persoonlijke mening bevat en een beetje té perfect of gestructureerd aanvoelt, is de kans groot dat het een AI-gegenereerde tekst is. Nog een weggever? Afzwakkende uitdrukkingen als “dit hangt af van de context”. Die worden toegevoegd omdat AI geprogrammeerd is om genuanceerd te zijn. De vraag is dus: wil je wel blogs door ChatGPT laten schrijven?

Bloggen met AI lijkt een hack, maar is het niet

Veel redenen om AI te gebruiken, zijn ook meteen redenen om het niet te gebruiken: teksten schrijven met AI is zo makkelijk, dat iedereen het kan doen. Kortom, terwijl je dit leest, wordt het internet overspoeld door AI-gegenereerde content. Iedereen is zo hard bezig met het najagen van ‘de perfecte prompt’, dat ze allemaal dezelfde eenheidsworst produceren. Ook belangrijk om weten, is dat er risico’s verbonden kunnen zijn aan het gebruik van AI. Laten we die ook even bekijken.

Een voorbeeld van een foutief antwoord verzonnen door ChatGPT

AI maakt fouten én durft te liegen

Ik raad mijn klanten aan om alles wat ChatGPT zegt, te verifiëren bij een tweede, betrouwbare bron. Want vergis je niet: AI maakt nog fouten. En je moet een expert zijn in je vakgebied om die te zien. ChatGPT zal bijvoorbeeld eerder liegen dan toe te geven dat het iets niet weet. Dat fenomeen noemen ze de “hallucinaties” van AI, en die komen helaas nog erg vaak voor. Je kan ze alleen herkennen als je zelf genoeg kennis hebt van de materie. Je expertise blijft dus belangrijk, ook in de toekomst.

Gebruik ChatGPT als een slimme, maar

loslippige vriend: vraag er veel aan, maar vertel zelf

niets dat niet geweten mag zijn.

Deel geen persoonlijke gegevens

Blogs door ChatGPT laten schrijven, houdt ook het gevaar in dat je in de instructies te veel vertelt over jezelf. En ChatGPT is een zelflerende tool, die alles wat je ingeeft, kan gebruiken om nog beter te worden. Dat heeft al voor problemen gezorgd, bijvoorbeeld bij Samsung. Mijn advies? Gebruik ChatGPT als een slimme, maar loslippige vriend: vraag er veel aan, maar vertel zelf niets dat niet geweten mag zijn. En verbied ChatGPT om je gegevens te gebruiken voor trainingsdoeleinden. Dat kan bij de instellingen.

Het instellingenscherm waar je ChatGPT kan vragen om je gegevens niet te gebruiken

Hoe je beter schrijft dan AI

Hoe overleef je nu in een wereld gedomineerd door AI-gegenereerde teksten? Door in te zetten op wat AI niet heeft: creativiteit, een visie en een mening. Klanten willen weten wie jij bent, waarvoor je staat en wat je voor hen kan doen. Dat verklaart trouwens ook waarom ondernemers als Elon Musk, Steve Jobs en Bill Gates zelf beroemder zijn dan de bedrijven die ze vertegenwoordigen. Ze hebben iets dat AI niet heeft: een persoonlijkheid.

Conclusie: gebruik het, maar slimmer

Voor alle duidelijkheid: mijn advies is niet om AI volledig links te laten liggen, maar om er verstandig mee om te springen. Je kan er niet onderuit: de tools gaan deel uitmaken van ons dagelijks leven, net zoals Google. Zie jezelf dus eerder als een meubelmaker die overschakelt van een handzaag op een elektrische cirkelzaag. Houd het creatieve proces bij jou, maar laat je ondersteunen door slimmere tools. Want er zijn heel wat voorbereidende taken die je door AI kunt laten uitvoeren om tijd te besparen.

Hoe kan AI helpen bij het bloggen?

In plaats van volledige blogs door ChatGPT te laten schrijven, kan je AI mee laten brainstormen over onderwerpen en structuur laten brengen in de chaos in je hoofd. Je kan AI ook vragen om een blogplanning op te maken of 10 titels te verzinnen voor je artikel. ChatGPT kan ook afbeeldingen maken voor bij je blogbericht. Die mag je trouwens vrij gebruiken, ook voor commerciële toepassingen.

Het scherm van ChatGPT met instructies om een afbeelding te maken

Tips om AI slim te gebruiken

Tot slot geef ik je graag nog wat tips mee om AI slimmer te gebruiken:

  • Bewaak je eigen, unieke visie.
    Gebruik een AI-tool nadat je eerst je eigen mening al hebt opgeschreven. Anders bestaat de kans dat je gewoon gaat napraten wat ChatGPT je heeft voorgekauwd.
  • Geloof ook niet alles wat AI zegt. Doe altijd aan factchecking. Controleer de gepresenteerde informatie bij een tweede, betrouwbare bron.
  • Maak je instructies duidelijk, volledig en ondubbelzinnig.
    Hoe beter je prompt, hoe beter het resultaat dat je krijgt. Bij bloggen betekent dat: vertel voor wie je schrijft, wat je wil bereiken met de tekst en waarbij je hulp nodig hebt.
  • Geef ChatGPT de opdracht om vragen te stellen als iets niet duidelijk is. Zeg op het einde van je prompt: “Stel vragen als je extra informatie nodig hebt om tot een antwoord te kunnen komen.” Zo is de kans kleiner dat de tool gaat gokken of een antwoord verzint.

Bonustip: ChatGPT is niet de enige tool

ChatGPT is de meest bekende tool, gemaakt door OpenAI. Maar er zijn nog andere tools die je kan gebruiken. Voor research kan je experimenteren met Perplexity en Claude. Wie zich wil wagen aan het genereren van afbeeldingen kan dat doen met Dall-e van ChatGPT, of met de Bing image generator van Microsoft. Kijk altijd goed na wat de gebruiksvoorwaarden zijn.

Ook nog even dit

Wat ik hier schrijf, is mijn mening als websitebouwer en marketingadviseur. Ik ben geen jurist of expert in generatieve taalmodellen. Bovendien verandert AI zo snel, dat wat ik vandaag vertel (bijvoorbeeld waaraan je AI-teksten herkent), morgen al helemaal anders kan zijn. Heb je officieel AI-advies nodig? Ga dan aankloppen bij een AI-kenniscentrum. Om een sterke website te laten maken, kan je trouwens wél bij mij terecht. Wil je daar meer over weten? Boek dan een kennismakingsgesprek.

Ja ik wil mijn website naar een hoger niveau tillen!

Johnny Berghmans iThink webdesign

Mail of bel me voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Druk op één van de knoppen onderaan.

info@ithink.be
+32 495 21 20 19