Het belang van een SSL-certificaat voor je website

aug 2024

Wat is er nog belangrijker voor je website dan een gebruiksvriendelijke navigatie, strakke foto’s, overtuigende teksten en de juiste branding? Het antwoord is: een geldig SSL-certificaat. Heb je dat niet? Dan komen de meeste bezoekers niet eens op je website.

Een melding over cybercriminelen

Je zit niet elke dag naar je eigen website te staren. De kans is dus groot dat je het niet merkt wanneer opeens een grote waarschuwing tussen je bezoekers en je website komt te staan: “Verbinding niet privé: cybercriminelen proberen mogelijk je gegevens te stelen”. Ja, die melding bestaat. En als je niet oplet, verschijnt ze op jouw website. Dat heeft alles te maken met je SSL-certificaat.

Wat is een SSL-certificaat?

Een SSL-certificaat vertelt bezoekers hoe veilig de verbinding met jouw website is. Bij een veilige verbinding wordt de communicatie tussen de server en de bezoekende browser versleuteld. Hierdoor kunnen mensen met slechte bedoelingen uitgewisselde informatie niet zomaar onderscheppen. Met andere woorden: je paswoorden, bestellingen, chats en bankkaartgegevens worden afgeschermd.

 

Een dief die gegevens steelt van een website zonder SSL-certificaat

Heeft elke website een SSL-certificaat nodig?

Nu denk je misschien: “Ach, ik heb een eenvoudige website zonder webshop. Op mijn site worden geen gevoelige gegevens uitgewisseld. Dan heb ik dat certificaat zeker niet nodig.” Helaas, de realiteit is anders. Bezoekers worden altijd gewaarschuwd wanneer ze een website bezoeken zonder SSL-certificaat. Die waarschuwing is in de meeste gevallen genoeg om bezoekers te doen afhaken.

Hoe weet je of je website een SSL-certificaat heeft?

Een website die een geldig SSL-certificaat heeft, kan je herkennen aan een klein slotje in de internetadresbalk van je browser wanneer je de website bezoekt. Een tweede manier om een geldig SSL-certificaat te herkennen is aan de URL: bij een beveiligde website begint die met HTTPS in plaats van HTTP. Die ‘s’ staat voor die extra laag ‘security’. Een derde manier is je website testen met een SSL-checker.

Een melding van een veilige SSL-verbinding versus een melding van een onveilige verbinding

Wat als je website geen SSL-certificaat heeft?

Heb je geen geldig SSL-certificaat? Dan breng je dat best zo snel mogelijk in orde. Niet alleen omdat de waarschuwing bezoekers wegjaagt, maar ook omdat hackers dan informatie die je uitwisselt kunnen onderscheppen. Bovendien geven zoekmachines zoals Google voorrang aan beveiligde websites. Een website zonder HTTPS scoort dus ook minder goed qua SEO. En ook voor de GDPR is gegevensbescherming belangrijk.

Hoe kom je aan een SSL-certificaat?

Wanneer je een website hebt laten maken, heeft je webbouwer het SSL-certificaat waarschijnlijk voor jou in orde gebracht. Soms is het ook de hostingpartij die hiervoor zorgt. Als je een onderhoudscontract hebt bij je webbouwer, dan zorgt die voor een tijdige vernieuwing van dat certificaat. Ben je zelf technisch ingesteld? Dan kan je ook zelf je certificaat aanvragen en beheren bij een certificaatautoriteit.

Wat kan er mislopen met je SSL-certificaat?

Een SSL-certificaat heeft een beperkte geldigheidsduur. Het moet regelmatig hernieuwd worden. Als je die hernieuwing manueel doet, kan je het wel eens vergeten. Je kan de aanvraag ook automatiseren, maar soms faalt dat proces zonder dat je het merkt. Of misschien heb je een certificaat, maar heb je het niet correct geïnstalleerd op je server. Je laat het beheer dan ook beter over aan een professional.

Een versleutelde connectie tussen twee computers

Eenvoudig SSL-stappenplan

Wat kan jij zelf doen om te checken of jouw website in orde is? Ik help je op weg met een eenvoudig stappenplan.

  1. Controleer je certificaat
    Surf naar je website en kijk naar de URL. Begint die met HTTPS? Zie je een slotje? Perfect. Dan heb je een geldig certificaat. Ben je niet zeker? Gebruik dan een SSL-checker. Heb je geen geldig certificaat? Spring dan naar stap 4.
  2. Check de vervaldatum
    Wanneer je in je adresbalk doorklikt op het slotje, kan je ook de details van het certificaat bekijken. Je kan zien door welke autoriteit het certificaat is uitgegeven, en op welke dag het hernieuwd moet worden.
  3. Controleer je certificaat regelmatig (optioneel)
    Je kan ook een tool gebruiken die je website 24/7 in het oog houdt en je een bericht stuurt als er een probleem is gevonden. Zo’n monitor herinnert je enkele dagen voor de vervaldatum aan de hernieuwing van je SSL-certificaat. Dat heet SSL-monitoring. Waarschijnlijk gebruikt jouw SSL-beheerder zo’n tool.
  4. Vind een partner voor je SSL-certificaat
    Heb je geen SSL-certificaat en weet je niet hoe je er één moet verkrijgen? Of wil je graag dat iemand anders het beheer van je SSL-certificaat overneemt? Vraag dan advies aan je hostingpartij of je webbouwer. Die wijst je zeker in de goede richting.

    Kies een webbouwer met kennis van beveiliging

    Je hebt het intussen wel begrepen: een goede webbouwer helpt je met meer dan alleen het eenmalig lanceren van een website. Kies dus iemand die naast development ook kennis heeft van beveiliging. Zo hoef jij niet wakker te liggen van de automatische hernieuwing van het certificaat. Wil je graag eens met mij sparren over jouw websiteplannen? Stuur me dan gerust een bericht voor een vrijblijvende kennismaking.

    Ja ik wil mijn website naar een hoger niveau tillen!

    Johnny Berghmans iThink webdesign

    Mail of bel me voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek.

    Druk op één van de knoppen onderaan.

    info@ithink.be
    +32 495 21 20 19