De voor- en nadelen van een WordPress website

jan 2024

Wanneer je een website wil laten maken, moet je een heleboel beslissingen nemen, waaronder in welk programma je de site laat bouwen. In dit artikel onthul ik de voor- en nadelen van een WordPress website. Zo maak jij straks een geïnformeerde keuze.

Wat is WordPress?

Kort gezegd: WordPress is software om een website mee te bouwen. Een website kan je namelijk op twee manieren maken. De eerste optie is dat een webdeveloper de website vanaf nul schrijft, in code. Dat is hoe alle websites vroeger werden ontwikkeld. De tweede mogelijkheid is dat de ontwikkelaar werkt met bestaande software die dient om websites te bouwen, zoals WordPress. Dat soort programma’s wordt ook wel eens een CMS genoemd: een content management system. Het voordeel van een CMS is dat de ‘achterkant’ van je website er begrijpelijk uitziet, zodat jij er ook je weg in vindt.

Website code versus website CMS

Zijn er alternatieven voor WordPress?

WordPress is zeker niet het enige CMS-systeem. Alternatieven zijn bijvoorbeeld Squarespace, Drupal, Wix, Shopify of Webflow. Zelf heb ik meer dan 20 jaar ervaring met het bouwen van websites, en ik kom altijd terug naar WordPress. Concurrenten van WordPress komen en gaan. Elk jaar wordt er wel een systeem uitgeroepen tot dé opvolger van WordPress, maar meestal gaan ze even snel weer ten onder. Toch is deze CMS niet per se voor iedereen de beste keuze. Laten we daarom eens kijken naar de voor- en nadelen van een WordPress website.

Wat zijn de voordelen van WordPress?

  • WordPress is het meest gebruikte systeem
    45,8% van alle websites zijn gebouwd met WordPress. Daarmee is het wereldwijd het meest gebruikte CMS. Dat zorgt voor stabiliteit en zekerheid. Je bent vrij zeker dat je op het bedrijf kan blijven rekenen, want de kans dat WordPress verdwijnt, is klein.
  • WordPress werkt goed samen met andere applicaties
    Je website moet kunnen samenwerken met andere software. Denk maar aan Outlook of Mailchimp. Die bedrijven maken hun tools compatibel met de grote spelers op de markt (zoals WordPress), maar negeren vaak de kleintjes. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde tool niet goed werkt op een website gebouwd met een minder gekende CMS.
  • Je hangt niet vast aan je webbouwer
    Stel dat je niet tevreden bent over de samenwerking met je webbouwer. Dan is het belangrijk dat een andere leverancier de bestaande website vlot kan overnemen. Elke WordPress-developer vindt zijn weg in een bestaande WordPress-website. Als je een onbekende CMS hebt, kan het zijn dat je niemand vindt die het beheer wil overnemen.
  • Je kan makkelijk zelf aanpassingen doen
    WordPress is zo gemaakt dat ook mensen zonder kennis van code aanpassingen aan de website kunnen doen, zoals tekst of afbeeldingen toevoegen of verwijderen. Met andere woorden: WordPress geeft je de vrijheid om alles zelf te doen of aanpassingen uit te besteden.
  • Je kan WordPress plug-ins gebruiken
    Een plug-in is een gratis of betalende aanvulling van een bestaand computerprogramma. Het is een soort uitbreiding die je kan installeren en weer weghalen als je dat wil. Zo betaal je dus alleen voor wat je echt nodig hebt.Voorbeelden van plug-ins: De populairste plug-ins in WordPress zijn SEO-optimalisatietools, SPAM-beschermers, tools om de snelheid van je website te verbeteren, andere talen, webshopapplicaties, contactformulieren en extra securitytools.
  • WordPress is betaalbaar
    Stel je voor dat je al de functionaliteiten en plug-ins die WordPress aanbiedt zelf zou moeten laten bouwen door je webbouwer. Dat zou het aantal werkuren en het bijbehorende kostenplaatje enorm opdrijven. Omdat WordPress veel werk uit handen neemt voor je webbouwer, kan die de website aan een lager tarief bouwen dan wanneer alles vanaf nul in code geschreven moet worden.
  • Een catalogus of webshop kan ook
    Met de WooCommerce plug-in maak je van WordPress een echte webshop. Je kan dus perfect beginnen met een website zonder webshop en die achteraf nog toevoegen.
  • Automatische updates
    Een website is als een auto: als je geen tijd maakt voor regelmatig onderhoud, rammelt hij na een paar jaar uit elkaar. Het voordeel van WordPress is dat je ervoor kan kiezen om een deel van de updates automatisch te laten verlopen. Opgelet: laat je webbouwer wel nog een oogje in het zeil houden. Er kan namelijk altijd nog iets mislopen bij een automatische update.

Wat zijn de nadelen van WordPress?

  • Websites lijken vaker op elkaar
    In een CMS kan je vertrekken van een thema. Er wordt dan al een voorbeeldwebsite klaargezet, zodat je niet van nul hoeft te beginnen. Pas je daar verder niets in aan? Dan bestaat de kans dat iemand anders een bijna identieke website maakt. Zorg daarom altijd voor je eigen foto’s, lettertypes en kleuren.
  • Gevoeliger voor hacking
    WordPress is niet alleen populair bij gebruikers, maar ook bij hackers. Die proberen toegang te krijgen tot jouw website om gegevens te misbruiken. Werk dus altijd met een webbouwer die iets kent van beveiliging.
  • Plug-ins hebben ook nadelen
    Installeer je te veel plug-ins? Dan kan dat de laadsnelheid van je website vertragen. Onbetrouwbare plug-ins kunnen bovendien een veiligheidsrisico inhouden. Laat je ook daarin dus goed adviseren door een webbouwer.

 

Wil jij een WordPress-website laten bouwen?

Bij het laten maken van een website is het allerbelangrijkste dat je iemand vindt waarmee je een klik hebt. Een webbouwer die niet alleen iets kent van software en marketing, maar je ook adviseert over de voor- en nadelen van een WordPress website. Dat is het soort service dat ik aanbiedt aan mijn klanten. Ben jij nog op zoek naar een webbouwer? Vraag dan gerust een kennismakingsgesprek aan. Ik beantwoord al je vragen en bezorg je graag een offerte.

 

Ja ik wil mijn website naar een hoger niveau tillen!

Johnny Berghmans iThink webdesign

Mail of bel me voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Druk op één van de knoppen onderaan.

info@ithink.be
+32 495 21 20 19