Bloggen als bedrijf: hoe begin je eraan?

mei 2023

Als ondernemer snak je naar één ding: klanten. In een ideale wereld komen die vanzelf naar je toe, maar in de realiteit moet je voortdurend aan marketing doen. Daarom is bloggen als bedrijf een slimme zet. Dit is hoe je eraan begint.

Waarom bloggen als bedrijf?

Bloggen is een goedkope vorm van marketing die oneindig blijft renderen. De teksten die je schrijft, kunnen zelfs jaren na publicatie nog verkeer naar je website brengen. Bloggen is trouwens niet alleen goed voor SEO en zichtbaarheid; het is ook een handige manier om je expertise te tonen. Met de kennis die je deelt, bewijs je aan klanten dat jij de perfecte leverancier bent voor die volgende aankoop.

De meest gemaakte fouten bij het bloggen

De frequentie niet volhouden: dat is waar de meeste blogs op vastlopen. Vaak is dat omwille van een gebrek aan planning. Een tweede fout is bloggen over onderwerpen die je klanten niet boeien. En de derde manier om je blog te laten falen? Je artikels wel schrijven, maar ze nergens delen. Obstakels zijn er dus genoeg. Maar laat je niet ontmoedigen: met mijn stappenplan doe jij het van de eerste keer goed.

Stappenplan om te bloggen als bedrijf

Je bent overtuigd van het nut van een blog, maar je weet niet waar te beginnen? Met dit stappenplan lukt het zeker:

1. Maak een lijst met onderwerpen

  • Neem een groot blad papier en schrijf alle vragen op die klanten je vaak stellen. Dat zijn allemaal mogelijke blogartikels. Bijvoorbeeld: Hoe lang op voorhand moet je trouwuitnodigingen versturen? (wedding planner). Ga daarvoor ook eens kijken op de FAQ-pagina’s van concurrenten.
  • Gebruik daarna de truc met de W’s: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. Neem die woorden als startpunt voor alles wat met jouw product of dienst te maken heeft. Bijvoorbeeld: Wat is een privacyverklaring en waarom heb ik er een nodig? (bedrijfsjurist).
  • Zijn er eventueel mythes in je sector die je kunt weerleggen? Bijvoorbeeld: Bananen zijn dikmakers: waar of niet? (voedingsconsulent).
  • Bedenk ook wat klanten willen weten voor de aankoop van je product. Zoeken ze inspiratie of willen ze hulp bij het kiezen? Bijvoorbeeld: De voor- en nadelen van een elektrische verwarming (HVAC-installateur) of De populairste trouwkapsels van 2023 (kapperszaak).

2. Bepaal je frequentie

Hoe vaak wil je een nieuw blogartikel publiceren? Laat je hierbij niet opjagen door de mythe dat je elke dag moet bloggen. De ideale frequentie is degene die jij kunt volhouden. De lat te hoog leggen is net waarom de meeste blogs falen. Begin met een blogbericht per maand en kijk of je dat een jaar volhoudt. Heb je daarna de smaak te pakken? Voer dan de frequentie op.

3. Verzamel een team

Bloggen als bedrijf is leuker wanneer je het samen doet. Betrek dus je medewerkers bij het project. De ene kan goed schrijven, de andere snapt wat er leeft bij de klant. Ook het bedenken van onderwerpen gaat beter in team. Heb je niet voldoende mensen in huis? Of wil je wel een blog, maar heb je geen zin of tijd om er zelf mee bezig te zijn? Omring je dan met freelancers. Zelfstandige copywriters, marketeers, fotografen, webdevelopers: ze nemen graag de taken uit handen die jij minder leuk vindt.

4. Maak een redactionele planning

Klaar met je brainstorm? Selecteer dan de twaalf beste onderwerpen uit je lijst. Dat is voldoende om een jaar lang elke maand een blogbericht de wereld in te sturen. Nu nog beslissen welk topic je in welke maand gaat publiceren. Houd rekening met seizoensgebonden gebeurtenissen zoals beurzen, feestdagen, kortingsperiodes en dergelijke. Bijvoorbeeld: “Terug naar school: dit zijn de trends van 2023” is een topic voor augustus. Schrijf ook op wanneer je teamleden met vakantie gaan, zodat je blog niet stilvalt in de zomer.

5. Geef jezelf deadlines

Bepaal wat er allemaal moet gebeuren en zet de deadlines in je agenda. Anders eindigt je blog zeker in de ‘als ik eens tijd heb’-vergeethoek. Met een strakke planning vermijd je ook heel wat onnodige frustraties en spanningen in je team. Ziezo: de belangrijkste knopen zijn doorgehakt! Nu hoef je alleen nog uit te voeren wat er in de planning staat.

Bijvoorbeeld:

  • De tekst moet af zijn op de eerste dinsdag van de maand.
  • Het team krijgt een week om feedback te geven.
  • De donderdag erna bezorgen we de tekst aan de webmaster voor publicatie.
  • Het blogartikel gaat live op de 3e dinsdag van de maand.
  • We promoten het de dag erna op sociale media.
  • Een week erna nemen we het bericht op in de nieuwsbrief.

Bonustip: bespaar tijd met tools

Om af te ronden zet ik graag nog wat gratis tools op een rijtje die het bloggen nog makkelijker maken. Zo bestaan er gratis beeldenbanken waar je rechtenvrij fotomateriaal vindt voor bij je artikel. Geen inspiratie? Probeer dan de tool AnswerThePublic. Die vertelt je welke vragen er zoal gesteld worden over een bepaald onderwerp. Tools als Canva en Publer helpen je om je blog te promoten op sociale media.

Laat je ontzorgen door je webbouwer

Wanneer ik een nieuwe website bouw voor klanten, denk ik ook mee na over een mogelijke blogstrategie. Als klanten dat willen, laad ik elke maand een blogbericht voor hen op. Zo hoeven ze zich alvast niets aan te trekken van de technische kant van de website, en gaat bloggen een pak makkelijker. Wil jij ook met een blog beginnen? Of heb je een nieuwe website nodig? Neem dan zeker contact op voor een gratis kennismaking.

Ja ik wil mijn website naar een hoger niveau tillen!

Johnny Berghmans iThink webdesign

Mail of bel me voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Druk op één van de knoppen onderaan.

info@ithink.be
+32 495 21 20 19